Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Dobjuk fel a kerti partykat színes mártogatósokkal!

2021. June 16.

Nyáron megsokszorozódnak a kerti partyk és a vendégségek. Tapasztalatból írom, hogy ha van idő, előre megtervezve mindent, alaposan felkészül és előkészül az ember lánya. De ha kevés a rendelkezésünkre álló idő, akkor sokszor csak az utolsó pillanatokban pácoljuk be a sok érlelést nem igénylő húsokat és dobjuk össze a salátákat. Néhány mártogatóst elkészíteni nem sok idő, feldobja a partyt, hiszen ezeket nemcsak húsokhoz és grillzöldségekhez lehet használni, hanem már a főétel előtt chipsekhez, kenyérfélékhez, nyers zöldségekhez is egyfajta előételként. 

Nagyjából 2 nagy csoportra bonthatjuk a mártogatósokat aszerint, hogy mi az alapjuk.

 

Zöldség, hüvelyes vagy gyümölcs alapú mártogatósok

Legismertebb a paradicsom alapú, főzve vagy nyersen. Az olaszos ízesítésűt inkább főzzük, a salsát nyersen fűszerezzük. Paradicsomból készülhet indiai chutney (csatni) is, amit szintén főzünk. A paradicsom nagyon sok fűszerrel passzol, érdemes vele kísérletezni. Itt van az avokádó és a mexikói guacamole. Tortilla chipshez szoktuk társítani, bátran használhatjuk grill ételekhez is. Ha már mexikói, akkor tökéletes lehet egy babpüré is. Mindkettőnél kiléphetünk a komfortzónánkból, és a megszokott, autentikus receptektől eltérő fűszerezést is alkalmazhatunk. Szintén nagyon népszerű a csicseriborsó alapból készülő humusz, a fűszerezésnek csak a fantáziánk szab határt. A humusz és a babpüré is feldobható más zöldségekkel. Variálhatjuk kis uborkával, paprikával. Próbáljunk ki más zöldségeket is: például céklát, ami nagyon jól társítható fokhagymával és majonézzel, különleges színű dip lesz belőle. Készítsünk paprikakrémet, édeset és csípőset is. Ehhez tökéletes alap a kaliforniai vagy kápia paprika. Nem csak nyers zöldségek használhatók, a cékla meg is főzhető a krémhez, nem csupán nyersen jó. Továbbá a csemegeuborka is nagyon jó alap megfelelően kikeverve, például egy kis majonézzel. Hasonlóan izgalmas lehet a marinált paprika ledarálva és friss fűszerekkel megbolondítva.

És itt vannak a gyümölcsök. Gyümölcsökből frissen, főzés nélkül készíthető salsa. Ehhez nagyon jó alap a mangó vagy az őszibarack. Főzéssel pedig csatnik varázsolhatók belőlük, ezek különlegessége, hogy csípősek és édesek egyszerre. Csatni szinten minden kertben termő és szezonális gyümölcsből készíthető, érdemes kísérletezni vele.

 

Tejtermék alapú mártogatósok

A tejtermék alapú dipekről is regényt lehetne írni, főleg hazánkban, hiszen itt nagy kedvenc a túró, a tejföl, a joghurt és a kefir is. Mindegyik alkalmas mártogatóshoz, sőt nem csak alkalmas, kifejezetten finom és izgalmas. Amire figyelni kell ezeknél, az a mártogatós állaga. A túró önmagában túl száraz, keverjünk bele egy kis joghurtot vagy kefirt. A kefir és a joghurt túl híg, használat előtt öntsük bele egy szűrőbe helyezett pelenkaanyagba, és hagyjuk lecsöpögni. Így a felesleges víz távozik, és megmarad a sűrűbb, krémesebb alap. Ne feledkezzünk meg a krémsajtról, isteni alap, a legegyszerűbb zöldfűszeres verziók is nyerőek lehetnek belőle. Ne csak a szokásos petrezselymesnek fussunk neki, bátran használjunk tárkonyt, zsályát, kaprot, mentát. Kombinálhatjuk is a zöldfűszereket, készítsünk korianderes-mentás dipet. Mindegyik esetében aduász lehet a fokhagyma és a lila hagyma is. Továbbá mindbe kerülhet uborka, paprika, paradicsomhús. A porfűszerek is szuperek, az alap fekete borstól a római köményen és a kurkumán át minden kipróbálható. Végig egyre figyeljünk: az állaguk megfelelő legyen, például ha túl sok aprított uborkát teszünk bele, elázhat a produktum. 

A következő grillezésnél már ki is próbálhatjuk az első 2-3 dipet, hamar meg fogjuk szeretni a gasztronómia ezen ágát! 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Krémleves, snack, torta... Nem is gondolnád, mi mindenhez használhatsz sajtkrémet!

Krémleves, snack, torta... Nem is gondolnád, mi mindenhez használhatsz sajtkrémet!

Felhasználási ötleteket és egy szuper, focimeccshez is tökéletes receptet mutatunk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!